همه چیز درباره لوله‌های مانسمان

در فرآیند تولید این لوله هیچ گونه جوشی بر روی دیواره لوله وجود ندارد بنابراین نسب به لوله های درزدار که از ورق تولید میشوند دارای مقاومت بیشتر و آسیب پذیری کمتری است . برای تولید این لوله ها بر خلاف لوله های دیگر از شمش استفاده میشود.
فرایند تولید به اختصار:
شمش را در کوره در دمای حدود 1300 درجه ساتی گراد گرم میکنن سپس به وسیله ی میله ای که به آن سمبده میگویند درون شمش را سوراخ میکنن اگر در حین تولید لوله تاب برداشته باشد ، آن را بر طرف میکنن و لوله را به منظور افزایش طول ، میکشند.
این لوله ها را در ضخامت های متفاوت تولید میکنن که اصطلاحا به آن رده میگویند ( رده 80،40،20 و …)

از کاربرد های آن میتوان به خطوط صنایع دارویی و غذایی ، خطوط فشار قوی ، خطوط نفت و از ، خطوط هیدرولیکی و غیره اشاره کرد.

آلیاژ ها پر مصرف شامل:

ASTM A106  برای استفاده در موارد با دمای بالا مناسب است.

ASTM A179  دارای کربن کمتری است و اغلب برای کندانسرها استفاده می‌شود.

ASTM A192  معمولا برای دیگ‌های بخار استفاده می‌شوند.

GB 3087  معمولا برای بویلر‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

عمده درخواست بازار برای این لوله ها از تولیدات کارخانه هایی مثل دقیق کاوه ایرانیان ، لوله و نورد اهواز و همچنین لوله های وارداتی از مبدا چین میباشند.

باز هم گرانی در بازار فولاد؛ قیمت میلگرد و دیگر مقاطع گران شد!

قیمت اغلب محصولات فولادی در بازار آزاد در روز شنبه 19 خرداد ماه با رشد همراه بوده است و این در حالی است که قیمت آهن اسفنجی به عنوان ماده اولیه بخش فولاد ثابت مانده و از این رو افزایش 30 درصدی هزینه حمل شمش از درب کارخانه تا واحدهای نورد را می‌توان تنها عامل موثر در رشد قیمت محصولاتی همچون میلگرد و تیرآهن تلقی کرد.

بررسی بازار محصولات فولادی در روز 19 خرداد ماه نشان می‌دهد که بیشتر محصولات نسبت به هفته گذشته با افزایش قیمت همراه بودند. نوسانات نرخ ارز در بازار آزاد در تا حدی نبوده که بتواند قیمت‌ها را در بخش فولاد تحت تاثیر قرار دهد و همچنان نرخ دلار در کانال 59 هزار تومان افت و خیز می‌کند. از این رو افزایش هزینه حمل از 600 تومان به 800 تومان را برای جابه‌جا کردن شمش به واحدهای نورد را مهم‌ترین عامل رشد قیمت میلگرد و تیرآهن دانست. افزایش 30 درصدی هزینه حمل به طور طبیعی هزینه تولید واحدهای نورد را در پی خواهد داشت. همچنین از طرفی طبق روال سال‌های گذشته با سهمیه‌بندی انرژی و آغاز خاموشی‌ها تقاضا در ماه پایانی فصل بهار برای میلگرد و سایر محصولات طویل افزایش می‌یابد و این در حالی است که چهارشنبه گذشته شاهد معاملات 34 درصدی در بازار فیزیکی بورس کالا بودیم.

رشد قیمت‌ مقاطع طویل فولادی ادامه دارد؟
برخی از تصمیم‌ها در راستای کاهش میزان تولید از طرف برخی از واحدهای تولیدی و صنف فعال در حوزه فولاد نیز موجب شده است تا میزان عرضه کاهش یابد و در نتیجه افزایش قیمت محصولات فولادی در بازار را در پی داشته باشد. همچنین با توجه به روند کار در سال‌های گذشته میزان تقاضا برای محصولات آهنی با آغاز فصل تابستان افزایشی می‌شود و تداوم رشد قیمت محصولات طویل فولادی از هفته‌های پایانی خرداد ماه را می‌توان پیش‌بینی کرد. فضای سیاسی فعلی حاکم بر کشور می‌تواند برنامه صنعت فولاد را برخلاف روال سال‌های گذشته رقم بزند و موجب شود رکود همچنان در این بازار حاکم باشد.

بررسی قیمت آهن اسفنجی به عنوان ماده اولیه همه محصولات فولادی در روز شنبه 19 خرداد ماه نشان می‌دهد که همچنان قیمت این ماده اولیه ثابت بوده و در کانال 12 هزار و 365 تومان به ازای هر کیلوگرم قرار دارد که در پی هفته‌های آتی در پی آغاز سهمیه‌بندی برق میزان تولید آهن اسفنجی کاهشی خواهد شد و افت عرضه، رشد قیمت را در پی خواهد داشت و این موضوع نیز به عنوان یک عامل مهم و موثر در افزایش قیمت محصولات فولادی و مقاطع طویل از ابتدای تیر ماه سال جاری شناخته می‌شود.

بررسی قیمت میلگرد آجدار کارخانه های تولیدکننده میلگرد در روز 19 خرداد ماه نشان می‌دهد که این محصول با افزایش قیمت 0.4 تا 3.1 درصدی همراه بوده است و فقط میلگرد کاشان کاهش قیمت داشته است و میلگرد آجدار شرکت شاهین بناب بدون تغییر قیمت مورد معامله قرار گرفت. وضعیت قیمتی تیرآهن نیز در بازار آزاد به همین شکل بود به طوری که تیرآهن اهواز و یزد بدون تغییر قیمت باقی ماندند و تیرآهن تولید شرکت ذوب آهن با میانگین افزایش 0.3 درصدی در بازار به فروش رسید. این رشد قیمت‌ها نیز تحت تاثیر افزایش 30 درصدی هزینه حمل اتفاق افتاده است.

باز هم قطعی برق، باز هم گرانی قیمت آهن آلات!

قیمت ارز به تلاش یک ماهه خود برای ورود به کانال ۶۰ هزار تومان ادامه می‌دهد و بسیاری از صنایع از جمله آهن و فولاد چشم به تاثیر آن بر بازارهای مختلف دارند. اما با این حال نرخ ارز همچنان حول و حوش ۵۹ هزار تومان پرسه می‌زند و قیمت آهن آلات از جمله تیر آهن، ورق و میلگرد را ثابت نگاه داشته است. اما ممکن است این سکون و ثبات ناخوشایند تحت تاثیر عوامل ذاتی یا بیرونی دیگر طی هفته‌های آینده دستخوش تغییراتی شوند.

براساس نمودارهای امروز قیمت محصولات فولادی، قیمت میلگرد طی شبانه‌روز گذشته در بازه ۲۳۱۰۰ تا ۲۶۹۵۰ تومان در کارخانه و مبادی فروش عرضه شد که در بهترین حالت ۳ درصد نسبت که شبانه‌روز گذشته رشد نشان می‌دهد.

بررسی نمودارها در این بازه زمانی نشان می‌دهد در گروه ورق اکثر قیمت‌ها در رده ورق سیاه به عنوان محصول شاخص این گروه ثابت است. برخی محصولات در کارخانه‌های اکسین اهواز و نورد اصفهان، شاهد افزایش جزئی قیمت (در بازه ۰.۹ تا ۲.۲ درصد) بودند. امروز قیمت ورق سیاه ۳ سایز ۱۵۰۰ در کارخانه فولاد مبارکه بدون تغییر نسبت به روز گذشته ۳۵۱۸۰ تومان بود.

در ورق گالوانیزه نمودارهای آهن آنلاین سبز بود و اگرچه به شکل جزئی افزایش قیمت ۰.۹ تا ۱.۵ درصدی را نشان می‌داد. ورق گالوانیزه ۳ شهریار تبریز سایز ۱۰۰۰ امروز در بنگاه تهران با ۰.۹ درصد افزایش، رقم ۷۴۸۲۰ تومان را ثبت کرد.

قیمت ورق رنگی نیز امروز ۱.۳ تا ۱.۴ افزایش قیمت را نسبت به شبانه‌روز گذشته تجربه کردند. در این رده ورق رنگی ۰.۵ فولاد مبارکه در بنگاه تهران با قیمت ۴۸۹۱۰ تومان عرضه شد.

اما در گروه تیرآهن طی ۲۴ ساعت گذشته شاهد ریزش ۲.۴ تا ۳.۹ درصدی قیمت‌ها در اکثر محصولات بوده‌ایم. در این گروه سایز ۱۴،‌۱۶ و ۱۸ تیرآهن کارخانه ذوب آهن با ۲.۹ درصد کاهش قیمت نسبت به روز قبل، رقم ۲۶۶۴۰ تومان (به ازای هر کیلوگرم) را تجربه کرد.

قطعی برق بازار آهن را تکان می‌دهد
در مورد عوامل تاثیرگذار روی قیمت مقاطع فولادی می‌توان گفت که پس از نرخ ارز، این بازار همچنان بیشترین تاثیر خود را از کاهش میزان تقاضای بازار می‌گیرد. پیش‌بینی‌ها نیز در این مورد حاکی از این است که در طول هفته‌های آینده عواملی مانند کاهش عرضه شمش در بورس و رسم نامتعارف قطع برق کارخانه‌ها در فصل گرما می‌تواند به کمبود در بازار و افزایش قیمت این محصولات بینجامد. نظر کارشناسان در این مورد این است که قطع برق کارخانه‌ های تولیدکننده فولاد می‌تواند به کاهش ۲۰ درصدی تولید در ماه‌های تابستان منجر شود که اگر این موضوع با افزایش فصلی مصرف مقاطعی مانند میلگرد و تیرآهن به دلیل افزایش ساخت و ساز همراه شود، می‌تواند تشدید کمبود این محصولات و به دنبال آن افزایش قیمت آنها را در پی داشته باشد. البته در کنار این عوامل نباید از نتایج انتخابات ریاست جمهوری و سیاست‌گذاری‌های احتمالی در حوزه آهن و فولاد در ماه‌های آتی و تاثیر آن بر قیمت مقاطع آهن و فولاد غافل بود.

لازم به ذکر است ثبات فعلی قیمت و رکود ممتد بازار آهن و فولاد در این ماه‌ها نگرانی‌هایی را نیز نزد فعالان این عرصه در مورد خروج سرمایه‌ها از این بازار و جذب شدن آنها توسط بازارهای با حاشیه سود مطلوب‌تر ایجاد کرده است.

کاهش 21 درصدی معاملات شمش آهن در بورس کالا

کاهش عرضه شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس کالا طی چهار هفته اخیر خبر از شرایط نابسامان این صنعت می‌دهد که با آغاز خاموشی‌ها این وضعیت تشدید خواهد شد.

بازار فولاد و آهن آلات در شرایط نسبتا پایداری قرار گرفته‌اند، نرخ ارز در بازار آزاد به عنوان یک مولفه مهم در قیمت‌گذاری محصولات فولادی نزدیک به سه هفته است که در کانال 59 هزار تومان قرار گرفته و نوسانات محدودی را تجربه کرده است. همچنین در حال حاضر باتوجه به انتخابات سیاست جمهوری و تغییر وزرا، بازار در سکوت به سر می‌برد تا با تعیین اعضای دولت چهاردهم مصوبه‌ها و برنامه‌های وزارت راه و شهرسازی در رابطه با خرید فولاد ارزان از بورس کالا و همچنین قیمت‌گذاری محصولات فولادی مجددا در دستور کار قرار گیرد و برای اجرا آمده شوند. از این رو بازار آزاد محصولات فولادی در آرامش نسبی به سر می‌برند.

بررسی تالار صنعتی بورس کالای امروز 21 خرداد ماه نشان می‌دهد که 135 هزار و 335 تن شمش فولادی در این رینگ عرضه شده است که با تقاضای 290 هزار و 15 تنی مواجه شد و در نهایت 120 هزار و 335 تن شمش با میانگین قیمت موزون 21 هزار و 299 تومان به ازای هر کیلوگرم مورد معامله قرار گرفت. مقایسه آمار دو هفته متوالی معاملات شمش در تالار فیزیکی نشان می‌دهد که میزان عرضه شمش در روز 21 خرداد ماه 28 درصد کاهش داشته است همچنین میزان معاملات شمش طی دو هفته متوالی در بازار صنعتی با افت 21 درصدی همراه بوده است. آمار و ارقام نشان می‌دهد که برخلاف ثبات قیمتی در بازار آزاد، اما قیمت‌ها در بورس کالا در مسیر افزایش تدریجی قرار گرفته‌اند و از این کاهش آهسته و پیوسته عرضه شمش در رینگ فیزیکی گویای وضعیت نامطلوب این صنعت است.

تشدید آشفتگی بازار فولاد در راه است؟
آشفتگی بازار فولاد در حالی خود را نمایان می‌کند که باتوجه به موضوع بازگشت ارز حاصل از صادرات به سامانه نیمایی، صادرات در بدترین حالت ممکن خود قرار دارد و باتوجه به انبارهای پر واحدهای تولیدی میزان عرضه در تالار صنعتی و معدنی بورس کالا از اواسط اردیبهشت ماه در حال کاهش است. این موضوع واحدهای نورد را در تامین مواد اولیه مصرفی با مشکل جدی مواجه خواهد کرد. کاهش عرضه باتوجه به پر بودن انبارها این واهمه را ایجاد می‌کند که در ماه آینده شاید شاهد افزایش قیمت‌ها باشیم تا نوردکاران از خرید شمش سرباز بزنند و با فشار به سازمان‌های تصمیم‌گیرنده، شرایط صادراتی تسهیل شود.

این شرایط در حالی رقم خورده است که هنوز خبری از سهمیه‌بندی برق برای واحدهای احیای مستقیم نیست و پیش‌بینی می‌شود که با آغاز خاموشی‌ها شرایط قیمتی و حجم عرضه با آشفتگی بیشتری مواجه شود.

قیمت میلگرد آجدار در روز دوشنبه 21 خرداد ماه در بازار آزاد در بازه قیمتی 24 هزار تا 26 هزار و 500 به ازای هر کیلوگرم و متناسب با هر واحد تولیدی مورد معامله قرار گرفت و همچنین قیمت تیرآهن نیز در بازار امروز با افت قیمت همراه بود، به طوری که تیرآهن 14 شرکت ذوب آهن تحویل اصفهان با کاهش 3.3 درصدی به قیمت چهار میلیون و 163 هزار تومان به ازای هر شاخه به فروش رسید. تیرآهن سایر کارخانه‌ها نیر کاهش قیمت را به ثبت رساندند.

 

آینده قیمت تیرآهن در سال 1403؛ رشد محتاطانه یا سقوط آزد؟

در پی آمار منتشر‌شده از انجمن فولاد کشور؛ تولید تیر‌آهن در فرودین‌ماه سال‌جاری (1403) با کاهش 14.9 درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال مواجه شده است که این مساله در کنار سایر شرایط از جمله: ابهامات سیاسی اقتصادی کشور، کاهش میزان تقاضا، نوسانات ارزی، تورم شدید و رکود در صنعت فولاد نگرانی‌های جدی درخصوص روند تولید تیر‌آهن کشور ایجاد کرده است.

تیرآهن، از جمله پرکاربردترین و مهم‌ترین نهاده در صنعت ساخت‌وساز کشور به‌حساب می‌آید؛ به همین جهت میزان رشد تولید این محصول و قیمت آن در سازندگی و اقتصاد کشور بسیار حائز اهمیت است.

کاهش تولید تیرآهن در ابتدای سال 1403
چندی پیش انجمن فولاد کشور اعلام کرد، کل تولیدات فولاد میانی در ماه نخست امسال به 3 میلیون و 166 هزار تن رسیده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل (1402)، رشد دو درصدی داشته است. اما محصول تیرآهن برخلاف سایر محصولات با کاهش 14.9 درصدی در تولید مواجه شده است این در حالی است که تولید سایر محصولات فولادی با روند افزایشی روبرو بوده است.

 

میزان تولید محصولات فولادی در فروردین 1403 به نسبت مدت مشابه 1402
میزان تولید محصولات فولادی در فروردین 1403 به نسبت مدت مشابه 1402

طبق این آمار، تولید محصولات طویل به حدود یک میلیون تن رسیده است و محصولات تخت نیز تولید 867 هزار تنی را در نخستین ماه سال 1403 داشته است. همچنین میلگرد 807 هزار تن، گندله 6 میلیون و 95 هزار تن، کنسانتره سنگ‌آهن 6 میلیون و 95 هزار تن، ورق گرم 846 هزار تن، آهن اسفنجی 3 میلیون و 807 هزار تن تولید را در فرودین امسال داشته است.

چالش عرضه و تقاضای آهن در روزهای پیش‌رو
آمار مرکز جهانی فولاد حاکی از آن است که تولید فولاد ایران در سال 1402 از سال 1401 بیشتر بوده است. اما به‌دلیل مشکلاتی که در بخش صادرات، رکود صنایع مصرف‌کننده و کاهش تقاضا در بازار وجود داشته است، این صنعت استراتژیک را دچار بحران کرده است.

از طرف دیگر کاهش تقاضای محصولات فولادی ایران در منطقه نیز از جمله چالش‌های کارخانه‌های فولادی ایران در سال 1402 بوده است. به‌گونه‌ای‌که در سال 1402 با وجود اینکه قیمت میلگرد صادراتی ایران به کمترین حد خود رسیده بود اما برای این محصول مشتری در منطقه نداشتیم.

اگر چالش انرژی برای صنایع، خصوصا صنعت فولاد حل نشود، التهاب در بازار و کمبود مقاطع فولادی خصوصا تیرآهن در سال پیش‌رو نیز ادامه خواهد داشت. از سوی دیگر رکود ایجاد شده موجب می‌شود تا کاهش میزان عرضه تأثیر بر قیمت آهن ‌آلات نداشته باشد، بنابراین با احتمال افزایش تولید مقاطع فولادی، رکود در بخش تقاضا و صنایع مصرف‌کننده، سبب رکود در بازار 1403 خواهد شد.

آیا چالش رکود در صنعت فولاد در 1403 پایان می‌یابد؟
تنها در شرایطی می‌توان به رونق تقاضای داخلی صنعت فولاد امیدوار بود که کشور رشد اقتصادی مثبت را تجربه کند، تورم به حداقل برسد و در کنار آن با افزایش قدرت خرید مردم، رکود در صنایع مصرف‌کننده مانند صنعت ساختمان کم شود در‌این‌صورت می‌توان شاهد خروج صنعت فولاد را از بحران بود، اما با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی کنونی جامعه بعید است این مهم در سال 1403 تحقق پیدا کند.

امسال به‌علت رکود در بازارهای داخلی، قطعا با کاهش مصرف داخلی فولاد نسبت به میزان تولید آن مواجه خواهیم بود، این در‌حالی است که تولیدکنندگان به درآمد ارزی حاصل از صادرات مازاد فولاد تولیدی فکر می‌کنند؛ از سوی دیگر تورم شدید قیمت آهن آلات در اواخر سال 1401 منجر به پیش‌خور کردن بازار در بخش تقاضا شده بود که این مساله با ثبات دستوری قیمت ارز باعث رکود بازار آهن در سال 1402 شد.

 

مقایسه صادرات 4 ماهه ابتدایی سال 1401 و 1402
مقایسه صادرات 4 ماهه ابتدایی سال 1401 و 1402

این نمودار نشان می‌دهدکه سال 1402 میزان تولید تیرآهن، رشد 24 درصدی در چهارماهه نخست نسبت به مدت مشابه سال 1401 داشته است، با این وجود باید منتظر ماند تا روند تولید تیرآهن را در 4 ماهه نخست 1403 کامل شود تا بتوانیم در خصوص آینده تیرآهن در این سال پیش‌بینی‌های دقیق‌تری انجام دهیم.

پیش بینی نرخ تیرآهن اصفهان 1403
با توجه به شاخص‌های موجود پیش‌بینی می‌شود قیمت تیرآهن 1403 به بالای قیمت 33 هزار تومان صعود کند. گفتنی است که قیمت تیرآهن اصفهان در بازار رکودی 1403 نیر در حدود 29 الی 33 هزار تومان نوسان خواهد کرد.

 

جدول قیمت تیرآهن ذوب آهن اصفهان

چشم انداز صادارت فولاد ایران در سال ۱۴۰۳ ، تحریم ها چه نقشی دارند؟

صنعت فولاد در اقتصاد ایران نقش بسیار مهمی دارد و به‌عنوان یکی از صنایع اصلی و پایه‌ای کشور شناخته می‌شود. فولاد به‌دلیل کاربردهای فراوان در صنایع مختلف مانند ساختمان‌سازی، خودروسازی، تولید تجهیزات پزشکی و کشاورزی، اهمیت ویژه‌ای دارد. صنعت فولاد را میتوان به‌عنوان یکی از شاخص‎های توسعه یافتگی کشورها دانست و ایران نیز در این صنعت مزیت نسبی دارد چراکه معادن سنگ آهن و منابع انرژی بسیاری در اختیار داشته و همچنین دارا بودن بازار مصرف داخلی و نیروی کاری که به نسبت ارزان است این مزیت نسبی را ایجاد کرده است.

تحریم‌ها اما، تأثیر قابل توجهی بر صنعت فولاد ایران گذاشته‌اند. تحریم‌ها موجب ایجاد مشکلاتی در دستیابی به تکنولوژی‌های جدید، سرمایه‌گذاری خارجی و دسترسی به بازارهای بین‌المللی شده‌اند. همچنین، هزینه‌های حمل‌ونقل محصولات صادراتی فولاد افزایش یافته و برخی بازارها به‌دلیل تحریم‌ها از دست رفته‌اند. با این حال، صنعت فولاد ایران همچنان یکی از بخش‌های مهم اقتصادی کشور است و تلاش‌هایی برای مقابله با تأثیرات تحریم‌ها و یافتن راه‌های جدید برای توسعه و صادرات انجام می‌شود.

بررسی آماری صادرات فولاد ایران در سال 1403
وضعیت فعلی صادرات فولاد ایران در سال ۱۴۰۳ نشان‌دهنده‌ی تغییراتی در حجم و ارزش صادرات است. براساس آخرین گزارش‌ها، در سال گذشته (1402)، میزان صادرات فولاد ایران نسبت به سال ۱۴۰۰، افت قابل توجهی داشته است. براساس گزارش‌های موجود در سال 1402 بیش از 14 میلیون تن انواع اقلام فولادی از ایران صادر شده است که نسبت به صادرات انجام شده در سال 1400، نشاندهنده افت 4 تا 18 درصدی است. آنطورکه پیش بینی‌های انجام شده نشان میدهد، اگر محدودیت‌های انرژی همچون قطعی برق صنایع در تابستان به علاوه مسائل زیرساختی رفع شود، می‌توان تا 10 میلیارد دلار ارزآوری از صنعت فولاد انتظار داشت. این پیش‌بینی براساس توانمندی‌های صادراتی صنعت فولاد و با توجه به موقعیت کشور به عنوان دهمین تولیدکننده فولاد در جهان و پانزدهمین صادرکننده این صنعت است.

آمار تولید فولاد 10 تولیدکننده برتر فولاد
آمار تولید فولاد 10 تولیدکننده برتر فولاد
براساس آخرین آمار انجمن جهانی فولاد که در هر ماه منتشر میشود، در آپریل 2024، تولید فولاد چین 85.9 میلیون تن بوده که نسبت به آپریل سال 2023، کاهش 7.2 درصد ثبت کرده است. تولید فولاد هند 12.1 میلیون تن بوده که 3.6 درصد افزایش داشته است. ژاپن 7.1 میلیون تن فولاد در این ماه تولید کرده است که نسبت به ماه مشابه سال قبل 2.5 درصد کاهش داشته است. ایالات متحده آمریکا نیز 6.7 میلیون تن فولادتولید کرد که 2.8 درصد کاهش داشت. تخمین زده می شود روسیه 6.2 میلیون تن فولاد تولید کرده است که 5.7 درصد کاهش یافته است. کره جنوبی 5.1 میلیون تن فولاد تولید کرد که 10.4 درصد کاهش داشت. تخمین زده می شود که آلمان 3.4 میلیون تن فولاد تولید کرده است که 6.4 درصد افزایش یافته است. ترکیه 2.8 میلیون تن فولاد تولید کرد که 4.5 درصد افزایش داشت. تخمین زده می شود که برزیل 2.7 میلیون تن فولاد تولید کند که 2.1 درصد کاهش داشته است. برآورد می شود که ایران 2.7 میلیون تن فولاد تولید داشته باشد که 12.3 درصد کاهش داشته است.

اثر تحریم‌ها بر صنعت فولاد ایران
تحریم‌ها تأثیر قابل توجهی بر صنعت فولاد ایران داشته‌اند، به ویژه در زمینه‌هایی مانند دسترسی به فناوری‌های پیشرفته، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و بازارهای صادراتی. تحریم‌ها می‌توانند موجب افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل و محدودیت‌های بانکی شوند که در نهایت بر قیمت‌گذاری و رقابت‌پذیری محصولات فولادی ایران در بازارهای جهانی تأثیر می‌گذارد.

برای مقابله با تحریم‌ها، چندین راهبرد می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد:

برای تأمین مواد اولیه در شرایط تحریمی، می‌توان از معادن کوچکتر و کمتر شناخته‌شده استفاده کرد.
کاهش فشارهای داخلی نیز یکی از راهکارهای مقابله با تحریم است، تسهیل فرآیندهای داخلی و کاهش موانع بوروکراتیک برای تولیدکنندگان فولاد می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا با شرایط دشوار کنار بیایند.
برای مقابله با تحریم‌ها همچنین نیازمند رفع موانع صادرات هستیم، ایجاد تسهیلات و حمایت‌های دولتی برای صادرکنندگان می‌تواند به حفظ و گسترش بازارهای صادراتی کمک کند.
بومی‌سازی صنعت فولاد نیز یکی از راهکارهای مقابله با تحریم‌هاست. تقویت توانایی‌های داخلی برای تولید فولاد و کاهش وابستگی به فناوری‌ها و سرمایه‌گذاری‌های خارجی می‌تواند یک استراتژی مؤثر باشد.
با حمایت از تولید و صادرات محصولات با ارزش‌افزوده نیز می‌توان با تحریم‌ها مقابله کرد. با تمرکز بر تولید محصولاتی که ارزش‌افزوده بیشتری دارند، می‌تواند به افزایش درآمدهای صادراتی کمک کند.
این راهبردها می‌توانند به صنعت فولاد کشور کمک کنند تا با وجود تحریم‌ها، همچنان پایدار بماند و حتی رشد کند. البته، این راهکارها نیازمند همکاری و هماهنگی بین بخش‌های مختلف دولتی و خصوصی و همچنین نوآوری و خلاقیت در مواجهه با چالش‌های جدید هستند.

چالش‌های صادراتی صنعت فولاد ایران
صنعت فولاد ایران با چالش‌های متعددی در عرصه صادرات روبرو است که محدودیت‌های بازار بین‌المللی و رقابت با تولیدکنندگان بزرگ جهانی از جمله مهم‌ترین آن‌ها هستند.

محدودیت‌های بازار بین‌المللی شامل تحریم‌ها، نوسانات نرخ ارز، مشکلات مالی، رقابت با تولیدکنندگان بزرگ، افزایش تولید جهانی کیفیت و تنوع محصولات و تکنولوژی و نوآوری است.

تحریم‌های بین‌المللی، به‌ویژه تحریم‌های اقتصادی، دسترسی به بازارهای جهانی را محدود کرده و موجب کاهش تقاضا برای محصولات فولادی شده‌اند. اختلاف قیمت دلار مبادله‌ای و دلار آزاد می‌تواند صرفه‌جویی در صادرات را کاهش دهد و تولیدکنندگان را به فروش در بازارهای غیررسمی سوق دهد.

 

نمایی از کارخانه های تولیدکننده فولاد را در این تصویر مشاهده می کنید.
نمایی از کارخانه های تولیدکننده فولاد را در این تصویر مشاهده می کنید.

با وجود افزایش تولید فولاد در ایران، رقبای بین‌المللی نظیر چین، هند و ترکیه به‌دنبال کسب سهم بیشتری از بازارهای جهانی هستند. رقابت با تولیدکنندگان بزرگ نیازمند ارتقای کیفیت و تنوع محصولات است. توسعه فناوری‌های بومی و نوآوری در تولید می‌تواند به افزایش رقابت‌پذیری کمک کند.

برای مقابله با چالش‌ها نیز نیازمند توسعه بازارهای جدید، بهبود زیرساخت‌ها و تمرکز بر محصولات با ارزش افزوده بالا هستیم. این چالش‌ها نیازمند توجه و برنامه‌ریزی دقیق هستند تا صنعت فولاد ایران بتواند در بازارهای جهانی به رشد و پیشرفت خود ادامه دهد. اتخاذ استراتژی‌های مناسب و همکاری بین‌المللی می‌تواند به ایران کمک کند تا از این چالش‌ها عبور کرده و جایگاه خود را در بازار جهانی تقویت نماید.

فرصت‌های موجود برای افزایش صادرات فولاد
با توجه به رشد ۵.۸ درصدی تولید فولاد در سال ۱۴۰۲، ایران می‌تواند با افزایش کیفیت و تنوع محصولات، جایگاه خود را در بازارهای جهانی تقویت کند. توسعه بازارهای جدید و کاوش فرصت‌های صادراتی در کشورهایی که تحت تأثیر تحریم‌ها نیستند، می‌تواند به افزایش صادرات کمک کند. استفاده از ظرفیت‌های دیپلماسی اقتصادی برای توسعه صادرات و ایجاد توافقات تجاری و گمرکی با کشورهای مختلف نیز از جمله فرصت‌های صادرات فولاد است.

سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های حمل‌و‌نقل می‌تواند به کاهش هزینه‌های لجستیکی و افزایش رقابت‌پذیری کمک کند. تمرکز بر تولید و صادرات محصولاتی که ارزش افزوده بیشتری دارند، می‌تواند به افزایش درآمدهای صادراتی کمک کند.

این فرصت‌ها می‌توانند به صنعت فولاد ایران کمک کنند تا در شرایط تحریم، رشد و توسعه خود را ادامه دهد و جایگاه خود را در بازارهای بین‌المللی تقویت کند. موفقیت در این زمینه نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و استفاده از تمامی ظرفیت‌های موجود است.

چشم‌انداز صادرات فولاد ایران برای سال ۱۴۰۳
پیش‌بینی می‌شود که صادرات فولاد ایران در سال ۱۴۰۳ با چالش‌هایی نظیر تحریم‌ها و رقابت با تولیدکنندگان بزرگ جهانی مواجه باشد. با این حال، فرصت‌هایی نیز برای افزایش صادرات وجود دارد، از جمله بازارهای جدید و توسعه محصولات با ارزش افزوده بالا. انتظار می‌رود که با توجه به توانمندی‌های صادراتی و استراتژی‌های دولت و بخش خصوصی، صادرات فولاد کشور رشد نسبی داشته باشد. هدف‌گذاری شده است که تا سال ۱۴۰۴، تولید فولاد کشور به ۵۵ میلیون تن برسد. از این میزان، پیش‌بینی می‌شود که حدود ۱۳ تا ۱۵ میلیون تن به صادرات اختصاص یابد. برای تحقق این اهداف، نیاز به حمایت دولت، تمرکز بر صادرات غیرنفتی، و توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل است. با توجه به رشد تولید و مصرف فولاد در منطقه خاورمیانه، ایران می‌تواند با تمرکز بر بازارهای منطقه‌ای و ایجاد ارزش افزوده، جایگاه خود را در بازارهای صادراتی تقویت کند. همچنین، توسعه فناوری‌های بومی و بهبود کیفیت محصولات می‌تواند به افزایش رقابت‌پذیری کمک کند. با این حال، برای حفظ و گسترش بازارهای صادراتی، نیاز به یک استراتژی جدید و بازارسازی برای هر محصول است. برای دستیابی به اهداف بلندمدت، نیاز به برنامه‌ریزی دقیق، استفاده از تمامی ظرفیت‌های موجود و همکاری بین‌المللی است. موفقیت در این زمینه می‌تواند به تقویت جایگاه ایران در بازارهای جهانی کمک کند.

علائم خفیف حیاتی در بازار تیرآهن

به گزارش آهن آنلاین – ورود به ماه‌های گرم سال، اگر به شکل سنتی پیام‌آور رشد فصلی ساخت‌وساز و تقاضای مقاطع فولادی در کشور است ولی در عین حال با توجه به احتمال قطع برق صنایع فولادی، می‌تواند سبب کمیابی و افزایش قیمت این محصولات شود. بنابراین فعالان حوزه مسکن از همین حالا باید به فکر تامین نهاده‌های مورد نیاز خود باشند. اولین پیامد آغاز قطع برق در صنعت فولاد، کاهش تولید و افزایش قیمت در بازار این اقلام خواهد بود. البته افزایش قیمت این محصولات در صورتی ملموس خواهد بود که با رونق ساخت و ساز، تقاضای فصلی آهن و فولاد افزایش یابد. وگرنه همچنان نرخ ارز در ماه‌های آینده نیز همچنان به عنوان مولفه تاثیرگذار اصلی در بازار نقش آفرینی خواهد کرد.

بررسی نمودارهای امروز قیمت آهن آلات آهن آنلاین نشان می‌دهد که قیمت تیرآهن در کارخانه‌ها با رشد حداکثر تا ۱.۷ درصدی نسبت به روز گذشته در بهترین حالت ۴۰۰ تومان رشد نسبت به روز گذشته داشته است. سایز ۱۶ و ۱۸ تیرآهن ذوب آهن در این بازه زمانی با رشد ۰.۷ درصدی، قیمت ۲۶۸۲۰ تومان (به ازای هر کیلوگرم را ثبت کردند. قیمت تیرآهن در مبادی فروش (بنگاه‌ها) نیز در بازه ۱.۸- تا ۳.۶+ درصد تغییر قیمت نوسان داشت.

نمودارهای قیمت میلگرد نیز در ۲۴ ساعت گذشته شرایط متزلزلی را پشت سر گذاشتند. دامنه تغییر قیمت در این گروه از ۱.۱- تا ۳.۴+ درصد متغیر بود. در این نمودارها سایزهای ۱۴، ۱۶ و ۱۸ میلگرد میانه با رشد ۰.۴ درصدی به قیمت ۲۴۳۶۰ تومان رسید.

از سوی دیگر نمودارهای تغییرات قیمت ورق در گروه ورق سیاه به عنوان محصول شاخص این دسته، در اکثر مبادی فروش بدون تغییر قیمت نسبت به شبانه‌روز گذشته باقی ماند. در این مدت قیمت ورق سیاه ۳ سایز ۶۰۰۰*۱۵۰۰ در بنگاه تهران ۳۶۰۰۰ تومان بود.

وزارت نیرو باید به فکر فولاد باشد
محاسبات گذشته کارشناسی نشان می‌دهد که در سال‌های گذشته عواملی چون قطعی برق و گاز، به صنعت فولاد بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان خسارت وارد کرده است. این موضوع علاوه بر ایجاد نوسان در بازار آهن و فولاد، در موضوعاتی مانند توسعه، اشتغال، تولید ناخالص ملی و ارزآوری نیز تاثیر خواهد گذاشت که در بخش غیرنفتی زیان‌های زیادی را برای کشور ایجاد می‌کند. بنابراین به نظر می‌رسد که وزارت نیرو به عنوان متولی تامین حامل‌های انرژی در صنایع مختلف، با آگاهی از این مشکل هرساله، باید برنامه‌ریزی مناسبی را برای رفع آن انجام دهد.

بنابراین احتمالا با شروع تابستان قطع برق نیز به عنوان یکی از بازیگران اصلی موثر بر تغییر قیمت محصولات فولادی وارد این میدان خواهد شد تا در کنار نوسانات قیمت ارز در این بازار نقش‌آفرینی کنند. پیش از این نیز افزایش ۳۰ درصدی کرایه حمل جاده‌ای وارد این گود شده بود. ضمن اینکه در کنار این عوامل می‌توان تاثیرگذاری انتخابات چهاردهم ریاست جمهوری و سیاست‌گذاری‌های احتمالی دولت آینده در حوزه‌هایی مانند مسکن و صادرات مقاطع فولادی، از جمله عوامل تاثیرگذار بر قیمت این محصولات طی هفته‌ها و ماه‌های آینده دانست.

بازگشت به بالا

{data-product-id}

محصول به سبد خرید شما اضافه شد